Cześć, Znam orzechy o poziomie komponentów, takich jak kondensatory, rezystory, chipy ic, lutowanie itp., Ale uczę się. Płyta główna mojego laptopa zawiodła - brak zasilania bez odpowiedzi. Adaper AC działa dobrze. Właśnie kupiłem multimetr i sprawdziłem kabel kabla ładowarki sieciowej, który jest podłączony do płyty głównej. Ten obraz został zmieniony. Kliknij, aby wyświetlić oryginalny obraz Po podłączeniu zasilacza sieciowego i włączeniu zasilania zmierzyłem 20V w następujących kombinacjach: PIN 1 i 4 PIN 1 i 5 PIN 2 i 4 PIN 2 i 5 Zakładam, że PIN 1 i 2 są +, podczas gdy PIN 4 i 5 są uziemione. Ten kabel jest w porządku. Ten obraz został zmieniony. Kliknij, aby wyświetlić oryginalny obraz Podłączam kabel do płyty głównej i mierzę złącza do płyty głównej. Jak wskazują czerwone i pomarańczowe strzałki, NIE MOGĘ uzyskać 20V. Podczas pomiaru PIN 1 lub PIN 2 z masą, mogę uzyskać odczyt tylko od 0.x do 1.0 V. Jaki jest problem? Dodatkowo zauważam, że jeden układ scalony wydaje się mieć „pęknięcie”. „7401” i „GA5T1A” są drukowane na chipie, ale próbowałem wielu wyszukiwarek i bazy danych części / komponentów, po prostu nie mogę znaleźć niczego istotnego. Ten obraz został zmieniony. Kliknij, aby wyświetlić oryginalny obraz Ten układ scalony jest bardzo mały i bardzo blisko złącza zasilania na płycie głównej. Jeśli odnosisz się do drugiego zdjęcia, możesz znaleźć referencję układu scalonego w stosunku do kolektora mocy, patrząc na położenie układu „PJ511K” na obu zdjęciach. Na drugim zdjęciu można również zobaczyć, jak mały jest mikroukład w stosunku do mojego kciuka. Każda pomoc zostanie doceniona !!!!
Rozwiązywanie problemów / naprawa na poziomie płyty głównej
« Next Oldest | Next Newest »
Messages In This Thread
Rozwiązywanie problemów / naprawa na poziomie płyty głównej - by leylacafferata - 23 Mar 2019, 10:58 AM
RE: Rozwiązywanie problemów / naprawa na poziomie płyty głównej - by natalie.ramirez - 23 Mar 2019, 11:01 AM
RE: Rozwiązywanie problemów / naprawa na poziomie płyty głównej - by firepixiespirit - 23 Mar 2019, 11:04 AM
Users browsing this thread: 2 Guest(s)