Hej, wciąż tu jestem. Moje serwery wciąż mieszkają w domu, a przeskoczyłem z monolitycznego NAS do klastra Proxmox i Ceph SAN. Jeśli konfiguracja was interesuje, mogę opisać ją bardziej szczegółowo w przyszłości. W każdym razie, jeśli chodzi o serwery, istnieje kilka czynników; Przestrzeń / chłodzenie (bardzo ściśle powiązane z konfiguracjami mieszkalnymi): Największą decyzją byłaby decyzja, czy wybierasz serwery montowane w szafach typu rack, czy obudowy komputerów stacjonarnych. Serwery do montażu w szafie serwerowej zostały zaprojektowane z myślą o większej gęstości, ponieważ koszty kolokacji na małą skalę są sprzedawane według liczby zużytych jednostek szafy (między innymi mocy i przepustowości). Ze względu na wyższą gęstość komponentów w środku potrzebne jest wyższe ciśnienie powietrza, aby osiągnąć wystarczające chłodzenie; ponadto, ponieważ środowisko centrum danych jest bezzałogowe, producenci serwerów zwykle nie muszą optymalizować pod kątem ciszy, preferując wyższy poziom hałasu, aby uzyskać więcej miejsca na chłodzenie. Z drugiej strony obudowy komputerów stacjonarnych / stacji roboczych są względnie puste (prawdopodobnie można zmieścić szafkę na buty w przestrzeni na większych stacjach roboczych), co pozwala na użycie wentylatorów o znacznie niższej prędkości; są one zwykle projektowane z myślą o środowiskach biurowych lub kreatywnych zastosowaniach (takich jak pro audio), co prowadzi do optymalizacji w kierunku niższych poziomów dźwięku zamiast chłodzenia nad głową. Jednak w dzisiejszych czasach (może w ciągu ostatnich 5 lat?) Serwery zaczęły się optymalizować w kierunku bardziej konserwatywnych (niższych) krzywych prędkości wentylatora, ponieważ wentylatory zużywają ogromną ilość energii (przy pełnej prędkości wentylatory na serwerze 1U mogą łatwo nadrobić 50 -100 W całkowitej mocy) - w skali jest to bardzo marnotrawstwo. Najnowsze serwery Dell (i inni producenci OEM) będą miały ustawienia kontroli prędkości wentylatora, które pozwolą wybrać krzywą wentylatora zoptymalizowaną pod względem wydajności; przy niskich obciążeniach serwery te nie byłyby słyszalne z powodu hałasu otoczenia w ciągu dnia, takiego jak ruch na zewnątrz. Może to być również przyjemne źródło białego szumu w nocy (dopóki ktoś nie nadużyje twojego serwera i nie spowoduje, że fani się rozkręcą?). Inną ważną kwestią jest to, że jeśli zdecydujesz się na rozwiązanie do montażu w szafie, na ogół będziesz potrzebować pewnego rodzaju szafy / szafy serwerowej, ponieważ będziesz mógł mieć możliwość bocznego wkładania / wyjmowania lub usuwania / wkładania poszczególnych elementów szafy, np. kiedy musisz wymienić uszkodzone dyski, pamięć RAM, przełączniki, baterie itp., a szafy mogą wyglądać zupełnie nie na miejscu w domu, jeśli nie możesz ukryć ich w kącie lub magazynie; podczas gdy jeśli masz tylko komputery stacjonarne na półkach, nie wygląda to źle, po prostu trochę głupio, jeśli masz kilka. Moc: Szczerze mówiąc, większość ludzi przecenia, ile energii będzie cię kosztować; w rzeczywistości połączenie sprzętowe i ISP może kosztować wiele razy więcej, niż zapłacisz za energię. Załóżmy, że masz 2-3 serwery i router pobierający średnio około 400 watów; będzie to kosztować tylko 54,14 USD za okres 30 dni, co jest dość łatwe do tankowania, jeśli jesteś pracującym dorosłym. Biorąc to pod uwagę, zakłada się, że wszystko działa w temperaturze otoczenia (co ma swoje własne obawy, przede wszystkim hałas i pył). Jeśli planujesz klimatyzować swój pokój tylko dla serwerów, przygotuj się na comiesięczne rachunki za prąd o wartości 100 USD, ponieważ nie tylko chłodzisz serwery, ale musisz również wziąć pod uwagę, że Twój pokój prawdopodobnie nie jest uszczelniony w jakikolwiek sposób, a ogromna ilość energii zostanie przeznaczona na chłodzenie twoich 4 ścian, podłogi i każdy wyciek powietrza przez okna i drzwi. Osobiście obsługuję moje serwery na otaczającym powietrzu, ponieważ nie jestem przygotowany na pokrycie rachunku za klimatyzację działającą 24 * 7 (a także na związany z tym reżim konserwacji). Kurz: Pył jest dużym problemem, jeśli robisz rzeczy w otoczeniu mieszkalnym. Możesz tego nie zauważyć (chyba, że sprawdzisz kosz / worek odkurzacza), ale otaczające powietrze w Singapurze jest bardzo, bardzo brudne. Wcześniej testowałem pył (bo jestem głupi?) I podejrzewam, że większość pyłu pochodzi z sadzy samochodowej, a nie z martwych komórek skóry (innych niż podczas sezonu mgiełki). Pył jest naprawdę twoim wrogiem dla każdego rodzaju konfiguracji komputerowej; w miarę narastania pyłu tworzy warstwę izolacyjną na wszystkich radiatorach w systemie; wentylatory muszą ciężej pracować, aby poradzić sobie z tarciem powodowanym przez kurz na łopatkach wentylatora, a także pozostałą część systemu; może przyciągać wilgoć i przyspieszać korozję; lista jest prawie nieskończona, ale efekt końcowy jest taki, że fani będą musieli ciężko pracować, aby schłodzić system, co powoduje, że zbiera się jeszcze więcej pyłu. Jeśli używasz serwerów szafowych w szafie i wszystkie serwery są w tym samym kierunku przepływu powietrza, możesz rozłożyć piankę filtra akwariowego lub arkusze 3M Filtrete (nie jest to post sponsorowany, lol) z przodu, co powinno naprawdę pomóc zmniejszyć ilość odkurzania, które musisz wykonać. Jeśli masz wersję stacjonarną, istnieje wiele dobrych obudów z siatki, które można ustawić pod dodatnim ciśnieniem z filtrami na wlocie. Komputery stacjonarne mają również mniejszy ogólny przepływ powietrza, co spowalnia gromadzenie się pyłu. Nie musisz się martwić o t
Sen centrum danych
« Next Oldest | Next Newest »
Messages In This Thread
Sen centrum danych - by basa414 - 25 Feb 2020, 02:48 PM
RE: Sen centrum danych - by yuffie.for - 25 Feb 2020, 02:51 PM
RE: Sen centrum danych - by xodnum - 25 Feb 2020, 02:54 PM
RE: Sen centrum danych - by sduckham - 25 Feb 2020, 02:57 PM
RE: Sen centrum danych - by mburdett3 - 25 Feb 2020, 03:00 PM
RE: Sen centrum danych - by boy.lover37 - 25 Feb 2020, 03:03 PM
RE: Sen centrum danych - by karina8101 - 25 Feb 2020, 03:08 PM
RE: Sen centrum danych - by joberec - 25 Feb 2020, 03:11 PM
RE: Sen centrum danych - by auyh.89 - 25 Feb 2020, 03:14 PM